Sarpante si Mansarde

Sarpanta este un element distinctiv al constructiei care are rolul de inchidere a constructiei la partea superioara a ei, pentru protejare. Sarpanta unei case, poate fi din lemn, beton sau din metal.
Şarpanta din lemn este alcătuită din cosoroabe, popi, pene, contravânturi şi căpriori. Cosoroaba este talpa de jos a şarpantei, pe ea se sprijină tot acoperişul. Ca durată de viaţă, o şarpantă din lemn trebuie să reziste cel puţin 100 de ani, atât cât este garantată şi casa. Peste căpriori se montează astereala sau rigle in funcție de tipul de învelitoare folosit. Peste stratul suport al învelitorii se dispune hidroizolaţia din membrană bitumată.

Avantajele constructiei din lemn a acoperisului sunt:

 • procese tehnologice bine controlate tehnic si calitativ (de la uscare pana la asamblare)
 • proiect individual, personalizat pentru fiecare lucrare
 • certificat de calitate
 • respectarea termenelor de livrare
 • tratare profesionala din fabrica, ignifuga contra mucegaiurilor si a insectelor, certificat de calitate
 • Indiferent de tipul sarpantei, de materialul folosit pentru constructie, se folosesc aceleasi tipuri de invelitori. Tipurile existente de invelitori pentru acoperisuri pe piata romaneasca sunt: tigle metalice, tigle din beton, tigle ceramice, sindrila bituminoasa, fibra de sticla, carton asfaltat, precum si rulourile din tabla sau acoperisurile din stuf. Cea mai folosita invelitoare pentru acoperis este sindrila bituminoasa, pentru ca este usoara si ieftina.

  Pentru castigare de spatii si confort, societatea noastra propune ca locuinta sa se termine cu o mansarda.

  Mansardele pentru case si locuinte familiale cu avantaje multiple:
 • utilizare maxima a spatiului terasei
 • posibilitatea realizarii planseului din lemn si eliminarea astfel a celui din beton
 • montaj foarte rapid si sigur
 • deranj minim pentru spatiul din jurul casei
 • costuri reduse
 • Mansardarea caselor

  Este o tehnica din ce in ce mai des intalnita. Nu vorbim de data aceasta de acele case ce sunt construite din prima cu o mansarda ci de cele care initial au avut doar parter sau eventual si un etaj dar cu timpul «au ramas mici» familiei ce s a dezvoltat in timp, aparand unul sau mai multi copii iar cateoadata parinti ce nu mai pot locui singuri.

  Intalniti foarte des mansarde case la cele ce o data erau simple si nu mica va poate fi uimirea cat de bine pot arata incat nu isi da nimeni seama ca acolo este doar un truc pentru a mari casa. Cele mai uzuale si practice sunt acele mansarde din lemn ce pe langa scopul initial de multimplicare a camerelor intr-un mod la indemana, dau o viata noua, schimbata, intregii case atat in ceea ce priveste designul exterior cat si cel interior unde puteti sa lasati lemnul la vedere sau sa il placati cu rigips obtinand aparenta unui perete obisnuit.

  Aceasta nu are nevoie nici de mobila foarte multa si nici de geamuri foarte mari astfel incat reusiti sa economisiti ceva bani si din acest punct de vedere. Cateodata puteti rari mobila din restul casei daca este inghesuita, mobiland si mansarda astfel. Este un loc ideal pentru copii unde ei se pot juca fara sa va deranjeze linistea si mai ales pentru separarea acestora cand doriti sa mai stati cu musafirii sau sa va uitati la televizor in liniste si fara sa-i deranjati dumneavostra pe ei daca volumul este putin mai ridicat. Daca nu alegeti sa fie camera pentru copii puteti la fel de bine sa transformati mansarda in dormitor pentru dumneavoastra, living sau birou pentru a va retrage atunci cand vreti sa lucrati.

  Atunci cand vorbim despre executia unei mansarde trebuie sa cunoastem mai intai etapele ce trebuiesc parcurse pentru a putea incepe lucrarile. Dupa obtinerea Certificatului de Urbanism, efectuarea expertizei tehnice, redactare proiectului si obtinerea avizelor si in final a autorizatiei de construire putem afirma ca am trecut cu bine de un pas greu al procesului de mansardare si am reusit sa depasim birocratia infernala cu care ne confruntam in relatia cu autoritatile. Urmeaza apoi a doua etapa si anume alegerea constructorului si demararea lucrarilor. Aceasta este cu siguranta cea mai importanta etapa a procesului de mansardare . Contractarea unui constructor bun este, si v-o spun cu mana pe inima, o provocare. Nu faceti rabat de la calitate! Nu va bucurati la niste tarife derizorii ale unor echipe de mesteri care merg pe principiul “las’ca merge si asa” sau “las’ca stiu eu mai bine ca am lucrat eu si in Italia si aia acolo asa faceau … ” . Veti obtine o lucrare pe masura acestor preturi. Executia defectuasa poate genera o groaza de probleme pe termen lung … amintesc aici : punerea in opera a unor materiale necorespunzatoare ( lemn ud, lemn cu coaja, etc. ) , montajul incorect al tablei sau a meterialului folosit la realizarea invelitorii, imbinarea incorecta a elementelor componente ale sarpantei sau netratarea corespunzatoare a lemnului, etc.